Central Park – New York

New York Central Park bezienswaardigheden lifeoftravel

Central Park in New York is het enorme rechthoekige park midden in Manhattan omringd door hoge gebouwen. Het is het grootste stadspark van New York en een van de bekendste parken in de wereld. Central park is 4 kilometer lang en loopt van 59th tot 110th Street. Het park trekt maar liefst 42 miljoen bezoekers per jaar!

Central Park is het groene hart van de betonnen stad; een oase van rust in de verder zo hectische metropool. Zodra je Central park binnenwandelt merk je al snel dat het geluid van de stad steeds zachter wordt. Naarmate je dieper het park in loopt, hoor je het verkeer steeds minder tot er een moment is dat de grote drukke stad ineens helemaal verdwenen lijkt te zijn.

Inhoudsopgave

Bezienswaardigheden in Central Park

Naast de enorme rust die het park biedt is er ook een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Ongeacht of het winter of zomer is, in Central Park is er altijd wat te beleven. 1 dag Central Park is eigenlijk niet genoeg. Om je een beetje op weg te helpen heb ik mijn favoriete bezienswaardigheden en activiteiten voor jou op een rijtje gezet!

Central Park Zoo

Hoe cool is het dat er een dierentuin midden in een groot stadspark zit?! Central Park heeft een dierentuin, Central Park Zoo. Het is een van de oudste dierentuinen in de Verenigde Staten, en werd voor het eerst geopend op de huidige locatie in 1861. 

Central Park Zoo is elke dag van het jaar geopend. De dierentuin heeft drie gebieden: de tropische zone, de gematigde zone en de poolcirkel. Van tropische vogels tot sneeuwluipaarden, grizzlyberen en een van ’s lands grootste kolonies Antarctische pinguïns, er zijn dieren om van te genieten in elk seizoen. 

Central Park Zoo

Tisch Children’s Zoo

Naast de dierentuin is er ook een speciale Children’s Zoo! Een speels avontuur voor onze jongste gasten die geiten, schapen, eenden en koeien zullen tegenkomen. 

Central Park Childrens Zoo

Central Park Zoo - Film Madagascar

Wist je dat de film Madagascar is opgenomen in Central Park Zoo?! Aan het begin van het verhaal leven Marty de zebra, Alex de leeuw, Melman de giraffe, Gloria het nijlpaard en vele andere dieren allemaal in Central Park Zoo voordat ze aan een lange reis beginnen vanaf Grand Central Terminal. Het is natuurlijk wel een geanimeerde reconstructie van deze locaties.

Central Park Zoo Madagascar

Strawberry Fields

John Lennon, bekend van The Beatles, werd in 1980 doodgeschoten voor zijn appartement, the Dakota Building, vlakbij Central Park. Strawberry Fields is een gedenkteken voor de Britse rockmuzikant en vredesactivist. Het monument bestaat uit een landschap van vijf hectare bij de ingang van West 72nd Street en omvat het mozaïek monument, waar vele fans dagelijks bloemen, gedichten en kaarsen neerleggen ter nagedachtenis aan John Lennon. De naam van het monument is een verwijzing naar het nummer uit 1967 dat John Lennon met de Beatles schreef: ‘Strawberry Fields Forever’.

Central Park Strawberry Fields

Belvedere Castle

Belvedere Castle, een van de meest iconische kenmerken in Central Park, bevindt zich bovenop de enorme rotsformatie die bekend staat als Vista Rock, het op een na hoogste natuurlijke punt in Central Park. Tot de jaren zestig werd deze plek gebruikt door het New York Meteorological Observatory om het weer te voorspellen. ‘Belvedere’ betekent in het Italiaans ‘mooi uitzicht’. Het is zeker de moeite om even hier langs te lopen als je al in het Central Park bent!

Central Park Belvedere Castle

The Great Lawn

In het centrum van Central Park ligt een van de bekendste grasvelden ter wereld: The Great Lawn. In het 55 hectare grote gebied zie je veel recreatie en het is daarnaast een populaire bestemming om te picknicken, zonnebaden, ontspannen, honkbal/softbal te kijken, en te genieten van het landschap. In dit gebied vind je 6 honkbalvelden. Verderop zijn er ook nog volleybal- en basketbalvelden! In de zomer worden hier ook gratis concerten gegeven. Kortom, genoeg te beleven!

Central Park The Great Lawn

Sheep Meadow

Sheep Meadow, een van de meest bekende en belangrijkste landschappen van Central Park, is een heerlijke plek om uit te rusten van het drukke stadsleven in New York. De wolkenkrabbers die rondom het park staan steken boven de bomen uit, en dit levert prachtige plaatjes op! 

Dit grasveld van 15 hectare is een van de meest populaire bestemmingen aan de zuidkant van het park en ideaal om te ontspannen, zonnebaden, lezen en picknicken, maar ook om je te vergapen aan het contrast tussen het groene park en de torenhoge skyline van Manhattan.

Tot 1934 graasde een kudde schapen in het weiland, vandaar de naam Sheep Meadow. De schapen woonden in een gebouw dat bekend staat als de Sheep Fold, nu de thuisbasis van het restaurant Tavern on the Green.

Central Park Sheep Meadow

Tavern on the Green

Tavern on the Green, het restaurant in het historische gebouw dat ooit bekend stond als de Schaapskooi, is sinds de jaren dertig een bestemming voor lekker eten in Central Park. 

De schaapskooi werd in 1870 gebouwd om de kudde schapen te huisvesten die samen met zijn herder in de Sheep Meadow graasden. Toen de schapen in 1934 werden verplaatst, werd het gebouw omgebouwd tot een restaurant, dat meteen populair werd. Na een reeks renovaties en uitbreidingen werd het in de jaren zeventig een glamoureuze bestemming voor luxe restaurants en evenementen.

Op het menu in het restaurant staan gerechten met seizoensgebonden en lokale ingrediënten. Je kan hier lunchen en dineren in een klassieke setting met uitzicht op het Central Park. Tavern on the Green is een leuk restaurant voor een speciale gelegenheid of een romantisch diner voor twee.

Central Park Tavern on The Green

Shakespeare Garden

Verborgen langs een steile helling onder het kasteel van Belvedere ligt de betoverende Shakespeare-tuin. De ruimte van 4 hectare doet denken aan een Engelse cottage-tuin en is dicht beplant met bomen, struiken, bloemen en kruiden die worden genoemd in de toneelstukken en gedichten van William Shakespeare. Verspreid over de tuin zijn bronzen plaquettes met citaten van Shakespeare die verwijzen naar planten.

Shakespeare Garden is in de buurt van het Delacorte Theatre, de locatie voor de producties van Shakespeare in the Park van het Public Theatre. Maar de tuin is tientallen jaren ouder dan het theater.

Shakespeare Garden Central Park

Bethesda Terrace

Een van de meest iconische en bekende kenmerken in Central Park is Bethesda Terrace, een groot plein dat uit twee niveaus bestaat, evenals een arcade en een fontein.

Bethesda Terrace ligt in het hart van het park, aan het noordelijke uiteinde van de lange, met bomen omgeven promenade die bekend staat als The Mall en kijkt uit over The Ramble en The Lake (het meer). The Terrace is een populaire bestemming om te ontspannen, mensen te kijken en de architectuur en het landschap te bewonderen. In het midden van het terras staat de Bethesda-fontein, ook bekend als Angel of the Waters, een van de meest geliefde kunstwerken van het park.

Bethasda Terrace Central Park
Central Park Bethasda Terrace and Bethasda Fountain

The Lake

The Lake is een van de belangrijkste schilderachtige bestemmingen van Central Park. Dit 20 hectare grote meer verbindt The Ramble, Bethesda Terrace en verschillende landschappen aan de westkant. Naast dat je gezellig langs de kust van het meer kan lopen en de vele uitzichten kan waarderen, kan je het meer ook per boot verkennen dankzij de roeibootverhuur die beschikbaar is bij het Loeb Boathouse.

Central Park The Lake het meer

The Ramble

The Ramble is de meest bekende van de drie boslandschappen van het park, die bezoekers een ervaring van de bossen in het centrum van New York bieden.

De 36 hectare bos is ontworpen om eruit te zien als de bossen van de staat New York en omvat kronkelende paden, rustieke bruggen, een meanderende beek, dramatische rots uitstulpingen en dichte aanplant. The Ramble is een populaire bestemming voor het verkennen en genieten van de natuur en is ook een van de beste plekken in het park om vogels te spotten. 

The Ramble, gelegen in wat bekend staat als het hart van het park, ligt in de buurt van enkele van de belangrijkste schilderachtige landschappen en kenmerken van Central Park, waaronder The Lake (het meer), Bethesda Terrace en Belvédère Castle.

Central Park The Ramble 2
The Ramble Central Park

The Mall & Literary Walk

The Mall is een van de belangrijkste landschappen van Central Park. Dit brede, rechte pad omgeven door twee rijen Amerikaanse iepen is ontworpen als een formele promenade en verzamelruimte. Net als veel andere delen van het park kunnen bezoekers ervaren door te wandelen, zitten, mensen kijken, naar muziek luisteren, monumenten aanschouwen en bomen bewonderen.

Dit rechte pad, een van de weinige in het park, verbindt ingangen en landschappen in het zuiden met de punten naar het noorden, en leidt rechtstreeks naar Bethesda Terrace, de andere belangrijkste verzamelplaats, en The Ramble daarachter.

Central Park The Mall
Central Park The Mall plattegrond

Loeb Boathouse

Loeb Boathouse, gelegen aan de oostelijke rand van het meer, is vooral bekend als het startpunt voor roeiboten en bied je een ideale manier om een ​​van de belangrijkste landschappen van het park te verkennen. Naast de verhuur van roeiboten en gondels, beschikt The Boathouse over een restaurant, café en evenementenruimte.

Central Park Loeb Boathouse

Naumburg Bandshell

De Naumburg Bandshell, een openluchtconcert locatie, bevindt zich op de Concert Ground langs The Mall. Het heeft honderden uitvoeringen georganiseerd sinds de opening in de jaren 1920, waaronder klassieke, jazz- en rockmuziek.

De Bandshell werd in 1923 gebouwd om een grotere en modernere faciliteit te bieden voor muziek in The Mall, waar sinds de jaren 1860 muziekuitvoeringen werden gehouden.

Central Park Naumburg Bandshell

Central Park in de winter

Veel activiteiten en evenementen in het park worden in de winter stilgelegd. Laat de kou je in de winter niet uit Central Park weghouden. Ook in de winter zijn er genoeg dingen die je kan doen in het Central Park!

Langlaufen en wandelen

Bezoekers kunnen langlaufen of wandelen door de paden van Central Park, dat ze in de winter met sneeuw bedekt laten om het zachte oppervlak te beschermen.

Schaatsen!

Geniet van het omliggende uitzicht terwijl je schaatst op een van de ijsbanen van het park: Wollman Rink of Lasker Rink. Beide bieden schaats- en lockerverhuur aan. Als de omstandigheden het toelaten en het ijs constant minstens 15 cm dik is, gaat Conservatory Water ook open voor gratis schaatsen!

Sleeën!

Pak je slee en geniet van verse sneeuw op de hellingen van Central Park! Pilgrim Hill en Cedar Hill, twee populaire sleebestemmingen in het park, zijn open voor sleeën als er minstens 15 cm sneeuw op de grond ligt en de omstandigheden het toelaten.

Sneeuwpop maken!

Deze klassieke sneeuw activiteit is gemakkelijk met zoveel ruimte in de achtertuin van New York! Je kan sneeuwpoppen maken op de grote grasvelden van Sheep Meadow of The Great Lawn. Hoewel veel grasvelden in de winter gesloten zijn om ze te laten rusten voor de warmere tijden, worden ze bij meer dan 15 centimeter sneeuw geopend! Dan is er genoeg sneeuw om de grasvelden te beschermen en toch te laten rusten.

Vervoer in het park

Je kan Central Park op meerdere manieren verkennen. Je kan natuurlijk lopend het park verkennen, maar je kan ook fietsen huren, een elektrische step huren, of met een tour door het park gaan.

Fiets huren

De makkelijkste manier om Central Park te verkennen is per fiets. Central Park hanteert eenrichtingsverkeer op de fietspaden waardoor het erg makkelijk is om zonder problemen door het park te fietsen. De wegen in het Central Park zijn namelijk afgesloten voor auto’s.

Je huurt een fiets vaak voor een aantal uur, of 1 dag. Je hebt dus vaak nog genoeg tijd over om nog een rondje langs de andere bezienswaardigheden in New York te maken. Overal in New York zijn fietspaden Lees hier onze blog over de top 20 bezienswaardigheden in New York.

Als je toch liever alleen voor Central Park een fiets huurt, huur de fietsen dan voor minimaal 2 uur, zodat je genoeg tijd hebt om het park te zien. Uiteraard betaal je ook minder per uur naarmate je de fietsen langer huurt.

Je kunt het beste vooraf fietsen huren, zo betaal je minder en ben je verzekerd van een fiets! Vaak krijg je online tot 60% korting op fietsverhuur. Klik hier om fietsen te huren via Viator.com.

Central Park Fiets Huren

Elektrische step huren

Sinds een paar jaar kan je in veel grote steden wereldwijd elektrische steps huren, zo ook in New York. Een elektrische step is een unieke manier om de stad te ontdekken. De elektrische steps hebben vaak een een bereik van meer dan 60 kilometer. Hierdoor kan je gemakkelijk en snel op de elektrische step Central Park of de andere bezienswaardigheden van New York verkennen! Je wordt er ook niet moe van 😀

Een elektrische step huren in New York kan iedereen die 16 jaar of ouder is, zonder in bezit te zijn van een (scooter) rijbewijs.

Aan het gebruik van een elektrische step in New York zijn wel enkele regels verbonden. Doordat de elektrische steps maximaal een snelheid kunnen behalen van 25 km/u mag je er niet mee op de stoep rijden, wel op de fietspaden.

Central Park Elektrische Step

Central Park Walking Tour

Ervaar Central Park op een dieper niveau door een professioneel begeleide wandeling te maken. Tijdens deze 2 uur durende tour kom je meer te weten over de historie van het park en de ontwikkeling ervan. Je stopt bij de beroemde filmlocaties zoals de Wollman Rink, Delacorte klok, Strawberry Fields, het Bethesda-terras en het standbeeld van Alice in Wonderland. De tour is met een kleine groep.

Contactgegevens en Openingstijden Central Park

Adres: (te groot voor een specifieke straat) Manhattan, New York

Tel: +1 212-310-6600

Metro: Er zijn meerdere stations waar je kan uitstappen voor Central Park, dit is afhankelijk van waar in het Central Park je wilt zijn. Om zuid-west in het Central Park aan te komen, wat naar mijn mening de mooiste plek is om Central Park binnen te lopen, is 59 St-Columbus Circle het dichtstbijzijnde station.

Central Park: 24/7 geopend

Veelgestelde vragen

Hoeveel km2 is Central Park?
Het Central Park is 3,41 km² groot
Is Central Park gratis?
Ja, de toegang tot Central Park is gratis.
Hoe vaak past het Vondelpark het Central Park?
Het Vondelpark heeft ongeveer 21 bezoekers per vierkante meter. Het Central Park heeft jaarlijks ongeveer 5 bezoekers per vierkante meter.
Wat zijn de afmetingen van Central Park?
Het langwerpige park strekt zich uit over 4 kilometer van 59th tot 110th Street en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare.
Hoeveel bankjes kun je vinden in Central Park?
In Central Park staan 9000 bankjes. Ruim 3000 hiervan zijn voorzien van een persoonlijke tekst!
Vorige blog

Ellis Island – New York

Volgende blog

Central Park Zoo – New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin met typen om berichten te zien waarnaar je op zoek bent.
Cookies
Life of Travel maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren!
Accepteren Meer info