Chrysler Building – New York

De Chrysler Building in New York - Life of Travel

De Chrysler Building is een van de mooiste wolkenkrabbers in New York. Het 77 verdiepingen tellende gebouw is een iconisch beeld wat gemakkelijk herkenbaar is aan de uitgestrekte skyline van New York vanwege zijn glanzende top. Wist je dat er binnenkort een observatiedek komt die beschikbaar is voor bezoekers?!

Inhoudsopgave

Chrysler building bezoeken

Helaas is de Chrysler Building niet toegankelijk voor bezoekers. Wel kun je het prachtige gebouw van buitenaf bekijken en kun je gratis de lobby bezoeken om de art-deco details en de sierlijke plafond muurschildering van Edward Trumbull te bekijken. De lobby van de Chrysler Building is open voor publiek van 08.00 uur tot 18.00 uur. Maandag tot en met vrijdag (behalve op feestdagen). Je hebt geen kaartjes nodig om de lobby te bekijken.

De rest van het gebouw is verhuurd aan bedrijven en is helaas niet toegankelijk voor bezoekers. Er zijn dus ook geen rondleidingen door het gebouw.

Chrysler Building Observation Deck (coming soon!)

Op dit moment is er helaas geen observatiedek in de Chrysler Building open voor bezoekers. Maar deze komt er wel aan!!! 

Als onderdeel van de plannen om de wolkenkrabber te renoveren wordt ook het observatiedek gerenoveerd, die beschikbaar wordt voor bezoekers! Als renovatie moet er glas worden geplaatst op de noord- en zuid terrassen van de 61e verdieping. Als alles is gezegd en gedaan, biedt het observatiedek een prachtig uitzicht over de stad op slechts een paar meter van de beroemde art-deco-arenden van het gebouw op de hoeken van de 61e verdieping.

Chrysler Building Ornamenten - New York - Life of Travel

Chrysler Building interieur

Ondanks dat de Chrysler Building een van de meest bekende en mooiste gebouwen van New York is, is het interieur een mysterie voor het grote publiek omdat het niet toegankelijk is voor bezoekers. De lobby, welke wel toegankelijk is voor bezoekers, is een van de beste voorbeelden van Art Deco in New York. Het belangrijkste element is een muurschildering die het hele plafond bedekt!

Chrysler Building interieur deuren - New York - Life of Travel
Chrysler Builing interieur trappen - New York - Life of Travel

Chrysler Building geschiedenis

Het gebouw werd gebouwd door Walter Chrysler, het hoofd van de Chrysler Corporation, en diende vanaf de opening in 1930 tot de jaren vijftig als het hoofdkantoor van de autogigant Chrysler. Het duurde twee jaar om het gebouw te bouwen. Architect William Van Alen voegde decoratieve elementen toe die waren geïnspireerd op Chryslers auto-ontwerpen, waaronder roestvrijstalen ornamenten op de motorkap met adelaarskop, Chrysler-radiatordoppen, raceauto’s op de 31e verdieping en zelfs het opvallende glanzende hoekpunt.

Strijd om de titel van hoogste gebouw ter wereld

Walter Chrysler wilde het hoogste gebouw van New York bouwen. En daarmee ook op dat moment het hoogste gebouw van de wereld. Maar Walter was niet de enige met dit plan. De Bank of Manhattan Trust Company had hetzelfde plan en op hetzelfde moment begonnen ze te bouwen aan het hoogste gebouw ter wereld. Het leek er voor lange tijd op dat De Bank of Manhattan Trust Company het zou gaan winnen, totdat Chrysler het idee had om een stalen antenne op het dak te zetten. De Chrysler Building was 4 maanden het hoogste gebouw ter wereld. Na 4 maanden werd deze titel alweer overgenomen door de Empire State Building.

Chrysler Building Observation Deck

Vanaf het moment dat het gebouw werd geopend tot 1945 was er een observatiedek van 3.900 vierkante meter op de 71e verdieping genaamd “Celestial”, dat op een heldere dag uitzichten bood tot 160 kilometer ver. Voor 50 cent per persoon konden bezoekers rondlopen door een gang met gewelfde plafonds beschilderd met hemelse motieven en kleine hangende glazen planeten. In het midden van het observatorium bevond zich de gereedschapskist die Walter Chrysler aan het begin van zijn carrière als monteur gebruikte.

Elf maanden na de opening van de Chrysler Building, het hoogste gebouw ter wereld, overschaduwde het Empire State Building het. Na de opening van de Empire State Building nam het aantal bezoekers aan de Chrysler Building af.

Nadat het observatorium was gesloten, werd het gebruikt om radio- en televisie-uitzendingen te huisvesten. In 1986 werd het oude observatorium gerenoveerd en werd het een kantoor.

Contactgegevens en Openingstijden Chrysler Building

Adres: 405 Lexington Ave, New York
Tel: +1 212-682-3070
Metro: Grand Central – 42 St

Openingstijden Chrysler Building (voor kantoormedewerkers): 08:00 – 18:00

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is de Chrysler Building?
De Chrysler Building is 319 meter hoog. Hiermee was dit het hoogste gebouw ter wereld tot aan de oplevering van de Empire State Building in 1931.
Hoeveel verdiepingen heeft de Chrysler Building?
De Chrysler Building heeft 77 verdiepingen.
Is de Chrysler Building open voor publiek?
Nee, op dit moment is alleen de lobby van het gebouw open voor publiek. Binnenkort wordt het gebouw gerenoveerd en dan wordt ook het observatiedek worden gerenoveerd zodat deze opengesteld kan worden voor het grote publiek!
Vorige blog

Empire State Building – New York

Volgende blog

Grand Central Terminal – New York

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin met typen om berichten te zien waarnaar je op zoek bent.
Cookies
Life of Travel maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren!
Accepteren Meer info