Vrijheidsbeeld – New York

Vrijheidsbeeld - Statue of Liberty - New York - lifeoftravel

Het meest iconische gezicht van Amerika, het Vrijheidsbeeld (in het Engels: Statue of Liberty), staat bovenaan de lijst met bezienswaardigheden die je moet zien wanneer je naar New York gaat. Niet schrikken! Voor veel toeristen valt het beeld wat tegen, het beeld is slechts 46 meter hoog (93 meter als de sokkel wordt meegerekend). Maar desondanks is het zeker de moeite waard om het te bezichtigen.

Inhoudsopgave

Vrijheidsbeeld geschiedenis

Op 28 oktober 1886 werd het Vrijheidsbeeld door Frankrijk aan de Verenigde Staten geschonken ter ere van het eeuwfeest (100 jaar) van de Onafhankelijkheidsverklaring, en tevens als teken van vriendschap. De vrouw die op het Vrijheidsbeeld wordt afgebeeld heeft een plaquette in haar linkerhand waarop de datum (in het Romeins) van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring staat: JULY IV MDCCLXXVI (4 juli 1776). Nog steeds is 4 juli een feestdag, Independence Day.

Het beeld weegt 225 ton, en staat symbool voor het welkom heten van Amerikanen, gasten en immigranten en bevindt zich op het Liberty Island. Ook staat het beeld symbool voor de Amerikaanse democratie en de vriendschap tussen Frankrijk en Amerika. Het Vrijheidsbeeld werd in 1886 geopend voor publiek, en staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het model op het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi. De moeder van Frédéric Bartholdi, Marie Bartholdi, is de vrouw op het beeld. Het beeld, dat geheel uit koperen platen bestaat, is bevestigd aan een geraamte ontworpen door Gustave Eiffel, een Frans constructeur die eerder ook de Eiffeltoren in Parijs heeft gebouwd.

Vrijheidsbeeld-New-York-Bezienswaardigheden-lifeoftravel

Gratis het Vrijheidsbeeld bekijken

Je kunt het Vrijheidsbeeld van een afstand bekijken met bijzonder goed uitzicht vanaf Battery Park, aan de zuidkant van Manhattan. Ook met de Staten Island Ferry kan je naast de prachtige skyline van New York ook het Vrijheidsbeeld goed zien. 

De Staten Island Ferry is een gratis veerpont die 24 uur per dag, 7 dagen per week heen en weer vaart tussen Manhattan en Staten Island. Aan boord van de veerpont vind je een café waar je rustig een drankje kunt drinken tijdens de overtocht. Tegenwoordig voorziet de Staten Island Ferry 22 miljoen mensen per jaar, dat is ongeveer 60.000 passagiers per dag.

Staten Island Ferry Vrijheidsbeeld - New York Bezienswaardigheden - lifeoftravel

Tickets kopen voor het Vrijheidsbeeld en Liberty Island

Om het Vrijheidsbeeld echt te waarderen, kun je het beste een korte boottocht naar Liberty Island maken en het van dichtbij bekijken. Je kunt rond de basis lopen, het voetstuk betreden of, met reservering vooraf, helemaal naar de kroon gaan. 

De boot vaart eerst naar Liberty Island, waar je kunt afstappen en naar het Vrijheidsbeeld kunt lopen. Na je bezoek aan Liberty Island kun je elke boot terugnemen die je wilt. De boot gaat altijd eerst naar Ellis Island, waar je als je wilt kunt uitstappen. Dit bezoek kost niks extra. Als je Ellis Island niet wilt bezoeken, blijf je op de boot zitten en word je teruggebracht naar Manhattan.

Als je lange wachtrijen wilt vermijden is het verstandig om de tickets van tevoren al te kopen! Door op deze link te klikken kan je de tickets kopen via Viator.com.

Het vrijheidsbeeld en Ellis Island bezoeken door een tour met gids

Naast het individuele bezoek van het Vrijheidsbeeld en Ellis Island is het ook mogelijk een tour met een gids te doen (in het Engels). Tijdens deze 3.5-uur durende tour met gids krijg je prioriteit bij het instappen op de veerboot vanaf Manhattan en bezoek je Liberty Island en Ellis Island. Bij aankomst op Liberty Island loop je eerst over de basis van Liberty Island voordat je het voetstuk van het Vrijheidsbeeld betreedt. Deze tour geeft je helaas geen toegang tot de kroon van het beeld. 

Na Liberty Island ga je met de gids met de veerboot naar Ellis Island en krijg je bij het Ellis Island Immigration Museum informatie over de miljoenen mensen die hier tussen 1892 en 1954 arriveerden met de hoop om hun Amerikaanse droom te verwezenlijken. De tour stopt op Ellis island. Je kan na de tour zo lang op Ellis Island blijven als je wilt. Wanneer je alles hebt gezien kun je de ferry nemen terug naar Manhattan / Battery Park.

Ellis Island - New York Vrijheidsbeeld - lifeoftravel

Veiligheidsmaatregelen

Na 11 september 2001 werd het beeld voor een lange tijd gesloten voor publiek. In 2003 is het, op dat moment 118 jaar oude monument, gerestaureerd waardoor de veiligheid van de bezoekers en het behoud van het beeld beter gewaarborgd kunnen worden. In 2004 is het Vrijheidsbeeld weer opengesteld voor publiek.

Voordat je de boot op kan naar Liberty Island moet je door een uitgebreide veiligheidsscan. Houd er rekening mee dat grote tassen, rugzakken, kinderwagens en andere grote dingen niet mee mogen in het Vrijheidsbeeld. Kluisjes voor grote items zijn op Liberty Island beschikbaar voor $2,00 per kluisje.

Contactgegevens en Openingstijden Vrijheidsbeeld

Adres: Liberty Island
Tel: +1 212-363-3200
Metro: Whitehall Street
Ferry: Battery Park

Liberty Island: dagelijks vanaf 9:00 uur

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is het Vrijheidsbeeld?
Het Vrijheidsbeeld is 93 meter hoog.
Wat is het symbool van het Vrijheidsbeeld?
Het Vrijheidsbeeld is een standbeeld in de haven van New York. Het staat symbool voor het welkom heten van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.
Vorige blog

Top 20 bezienswaardigheden en activiteiten in New York!

Volgende blog

Roadtrip blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin met typen om berichten te zien waarnaar je op zoek bent.
Cookies
Life of Travel maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren!
Accepteren Meer info